Arhiv novic:

Nedelja, 21 Jan 2007

FORTRANovih 50 let

slikaTako je, letos mineva 50 let, odkar se je začel uporabljati programski jezik FORTRAN (ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postal poleg ALGOLa najbolj razširjen jezik). FORTRAN (FORmula TRANslation) je višji programski jezik, pravzaprav eden prvih (če ne celo prvi) še danes uporabljan višjih programskih jezik. Razvijati so ga začeli pri IBMu leta 1954 pod vodstvom Johna Bachusa, programerjem in strankam te megalomanske firme pa je bil predstavljen leta 1957 – sodeč po IBMovem spletnem arhivu. Prvotno je bil razvit kot učinkovitejša alternativa zbirnemu jeziku za sistem IBM 704 (ki ga lahko občudujete na skici levo zgoraj, vzeti iz IBM 704 Manual of Operation (str. 4)). Po podatkih navedenih na wikipediji, je bil prvi prevajalnik za FORTRAN na voljo aprila leta 1957.

slikaNa spletni strani Historic Documents in Computer Science je objavljenih več “antičnih” priročnikov o FORTRANu (tudi o Algolu, Pascalu, Cju, …), med drugim tudi prvi priročnik (pdf, 6.1 MB) za ta programski jezik, natisnjen v oktobru 1956. Iz dotičnega priročnika je vzet tudi primer na levi: program, ki poišče v danem zaporedju števil največje število ter ga natisne. (The Fortran Automatic Coding System for the IBM 704, Str. 48, Chapter 8). Primerov FORTRANove kode na internetu ne manjka, začnemo lahko kar na wikipediji – in če smo res nekolikanj mazohistično nastrojeni si omislimo še enega izmed prevajalnikov ter se preizkusimo v FORTRANu.



en komentar na “FORTRANovih 50 let”

  1. Kiberpipin računalniški muzej » John Backus Pravi:

    […] V Delu je bila včeraj, 22. marca 2007 na zadnji strani (str.24) pod rubriko Svet so ljudje objavljena spodnja novica (o fortranu pa smo že pisali): […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).