Arhiv novic:

O muzeju

Ra─Źunalni┼íki muzej trenutno i┼í─Źe primerno lokacijo za postavitev zbirke in nadaljevanje svojega dolgoletnega dela na podro─Źju ohranjanja slovenske ra─Źunalni┼íke dedi┼í─Źine. Arhiv spletnih strani trenutno pu┼í─Źamo nedotaknjen, vse obiskovalce pa vabimo, da si v tem ─Źasu ogledajo razstavo GOTO 1982, ki je na ogled v Tehni┼íkem muzeju slovenije.


V Sloveniji razen privatnih zbirk tovrstnega muzeja ni. Prav tako imajo v sosednjih dr┼żavah podobne te┼żave. Muzej je torej edinstvena prilo┼żnost na na┼íem koncu za ljudi, ki jih ra─Źunalni┼íka zgodovina zanima, da predstavijo bodisi svojo zbirko, se udele┼żijo predavanj in dogodkov, kot tudi prilo┼żnost za mlaj┼íe rodove, da spoznajo, kako so v polpretekli zgodovini uporabljali takrat dostopno tehnologijo.

Cilji in poslanstvo muzeja
Kdo smo
Kje smo
Vse hitrej┼íi tehni─Źni razvoj uporabnika sili v nakup vedno novej┼íih ra─Źunalnikov in pri tem ta zavr┼że svoj stari, ┼íe vedno povsem delujo─Źi ra─Źunalnik. V razmaku le petdesetih let se je tako na odpadu zna┼ílo na tiso─Źe in tiso─Źe ra─Źunalnikov, ki jih danes zaradi izjemno hitrega tehnolo┼íkega napredka smatramo za zastarele ter neuporabne. Pa so res neuporabni? Morda na njih res ne dela najnovej┼ía igra, morda se res ne morete z njimi povezati v svetovni splet in poslati elektronske po┼íte, morda se z njimi res ne da zmodelirati 3D modela skodelice, a funkcije, za katere so bili narejeni, opravljajo ┼íe danes.

Kmalu po za─Źetku delovanja Kiberpipe se je pojavila potreba po lastnem Kiberpipinem ra─Źunalni┼íkem muzeju. Tako so se po─Źasi, a vztrajno za─Źeli v Kiberpipi nabirati ra─Źunalniki starej┼íega datuma, ki jih ni bilo mogo─Źe ve─Ź uporabiti za dana┼ínje potrebe. Nekatere so prinesli posamezniki, ki so ┼żeleli, da bi bil njihov stari ljubljenec le nekaj ve─Ź kot zgolj zapra┼íena ┼íkatla v omari, nekatere so prispevala manj┼ía in ve─Źja slovenska podjetja.

Kiberpipin muzej ni obse┼żen, kot je sama – ─Źasovno kratkemu obdobju navkljub – zgodovina ra─Źunalni┼ítva. A se v njem vendarle skriva nekaj biserov z za─Źetka hi┼ínih ra─Źunalnikov, kot sta Commodore 64 ali ZX Spectrum, in nekaj izmed prvih mno┼żi─Źno uporabljanih ra─Źunalnikov v poslovnem svetu, kot je IBM XT. Prav tako muzej─Źek ponuja majhen vpogled v svet velikih mainframe ra─Źunalnikov izpred ve─Ź desetletij; v na┼íi zbirki se med drugim nahajajo tudi IBMov disk, ki se je uporabljal v ra─Źunalni┼íkih sistemih IBM370 in kontrolne plo┼í─Źe IBMovega ra─Źunskega stroja 407. Ne manjkajo niti ra─Źunalniki, ki so bili v svojem ─Źasu mnogo naprednej┼íi od svojih vrstnikov, katerih tipi─Źen primer je NeXT station.

Leta 2003 je bila ideja o Kiberpipinem ra─Źunalni┼íkem muzeju dore─Źena. Muzej je bil testno postavljen in je po┼żel same pozitivne odzive, tako pri uporabnikih kot tudi pri naklju─Źnih obiskovalcih in Kiberpipinem kolektivu. Muzej je namre─Ź zasnovan interaktivno, kot nekak┼ína ─Źasovna luknja, ki obiskovalca muzeja posrka vase ter popelje v do┼żivetje tistega ─Źasa. Eksponati niso le hladen kos ┼żelezja, plastike in vezij za stekleno vitrino, temve─Ź so dostopni kot ra─Źunalnik na doma─Źi delovni mizi. Le kdo bi se le lahko uprl nekajminutnemu igranju svoje najljub┼íe igrice izpred desetih let? Ali odtipkal par BASIC ukazov na tako popularno,tipkovnico ZX Spectruma, popularno imenovano “radirka”
? In tudi tisti, ki jim je bil ─Źar ve─Źminutnega ─Źakanja na to, da se je program nalo┼żil iz kasete na ra─Źunalnik prihranjen, imajo mo┼żnost, da se pobli┼że seznanijo z ÔÇô ne tako davno – preteklostjo hi┼ínih ra─Źunalnikov.

A tudi v t.i. elektronski dobi so knjige ┼íe kako pomemben vir informacij. Kiberpipin muzej tako poleg vseh eksponatov gosti tudi majhno, a bogato zalo┼żeno knji┼żnico, ki obsega od revij starej┼íega datuma iz na┼íih krajev (Moj Mikro, Monitor) kot tudi iz tujine (PC Magazine), do starej┼íih knjig na temo ra─Źunalni┼ítva (morda se spomnite Mirko tipka na Radirko ali pa morda Logo in ra─Źunalnik) in priro─Źnikov v ve─Ź jezikih. V ─Źitalnici, koti─Źku sredi samega muzejskega prostora, lahko bralec u┼żiva v izbrani literaturi, ali pa se s pomo─Źjo le-te loti dela za kak┼ínim izmed muzejskih ra─Źunalnikov.

Vsak eksponat je postavljeni na svojem, v Kiberpipi izdelanem stojalu (KubusuÔäó), z osvetljenim napisom ter opisom ra─Źunalnika, da se obiskovalec la┼żje znajde. Eksponati, name┼í─Źeni v obeh vitrinah, so prav tako ozna─Źeni.

Muzejska zbirka je namenjena vsem zanesenjakom, ki doma na skrivaj ┼íe vedno v omari hranijo svoj prvi ra─Źunalnik, vsem tistim, ki so prepri─Źani, da je mi┼íka popolnoma nov izum, tistim, ki se jim ┼íe sanja ne, da mi┼íke kot vhodno / izhodne naprave neko─Ź ni bilo, tistim, ki bi ┼żeleli izvedeti kaj ve─Ź o ra─Źunalnikih, ki jih nikoli niso imeli prilo┼żnosti uporabljati, … Z drugimi besedami, Kiberpipin ra─Źunalni┼íki muzej je namenjen vsem, ki jih ra─Źunalni┼íka zgodovina vsaj malo zanima.

Viri informacij: Wikipedia.org, IBM Corporate Archives, Graham Magnetics, Imation, Columbia University, Science museum London, Deutsches Museum

Zahvala: Moj Mikro; KUD Krsnik; IBM Corporate Archives

Enajsta šola, prispevek o muzeju, 8. 3. 2007 (vir: RTV Slovenija)

Magnet, 10.11.2006 (vir: RTV Slovenija)

Prispevek o Kiberpipinem muzeju z InfoTV (vir: InfoTV)


Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).