Arhiv novic:

Ponedeljek, 28 Jan 2008

Macintosh SE je nazaj

Pred tedni je s pokom in dimom, kot lani njegov predhodnik, Plus, odšel med nedelujoče eksponate Macintosh SE.
Pokvarila se je elektronika, ki skrbi za prikaz slike na monitorju. Rezultat je bila pretežno črna slika, z nekaj belimi lisami na sredini, iz katerih je bilo z veliko domišljije moč razbrati namizje in ikone.
Po navodilih na strani Repair Mac, smo za krivca obdolžili bipolarni elektrolitski 3.9uF kondezator pred odklonsko tuljavo. Prav tako je bil počen spoj med tiskanim vezjem in konektorjem tuljave. Popravilo slednjega je bilo enostavno, kondenzator pa se je izkazal za malo trši oreh. Takega, kot je originalen namreč ni bilo moč dobiti (3.9uF ni najbolj standardna vrednost), zato ga je bilo treba nadomestiti s približkom. Najprej so bili to trije kondenzatorji.
Računalnik se je zagnal, slika je bila, čeprav malo razpotegnjena, berljiva. Par minut, potem pa je počilo in se pokadilo. Ostala sta dva kondenzatorja, vezana zaporedno imata skupno kapacitivnost okoli 3.5uF (lahko bi ju nadomestili z standardnim 3.3 ali 4.7uF). Ekran deluje, slika je normalna, le kondenzatorja rahlo grejeta. Upamo, da bo pri tem ostalo.

Macintosh SE je na ogled v stalni zbirki Kiberpipinega Računalniškega Muzeja.
Vanjo so se vrnili tudi osembitniki, ki so se pred novim letom umaknili Iskrinim dinozavrom.



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).