Arhiv novic:

Sobota, 19 Apr 2008

Retro tedna #13 – Računari i žene

Tokrat malo z zamudo (pomanjkanje časa) objavljam že 13. sken tedna. Tokrat iz revije Računari, letnik 1985, številka 7. Tokrat o nosečnicah in škodljivosti sedenja za računalnikom. :)

suika

Grob prevod:
Računalniki in ženske

Stara in zelo razširjena razprava o tem, ali računalniki in računalniški sistemi negativno vplivajo na človekovo zdravje je te dni bogatejša za dve novi raziskavi – iz Japonske in Velike Britanije.
Po poročilu glavnega sveta japonskih gospodarskih zvez, je imela več kot tretjina žensk, ki delajo za računalniškimi terminali, težave pri porodu. Anketa je vključevala 250 žena, ki so zanosile ali rodile v času dela ali po delu na terminalih. Od nosečih žensk, ki so delale za terminalom 6 ur ali dlje, sta dve tretjini imeli težave pri porodu. Od tistih, ki so delale tri do štiri ure, je imelo težave 46%, od tistih, ki so delale manj kot dan dnevno, pa 25%.
Kljub obsežnim preiskavam niso odkrili konkretnih dejavnikov, ki bi vplivali na te rezultate. Glavni svet vseeno predlaga, naj tako moški kot ženske računalniški operaterji ne preživijo več kot štiri ure dnevno za video terminalom.
Skoraj istočasno je Britanska vlada v posebni izjavi, v zvezi z istim problemom, povedala, da ni konkretnih dokazov, da video terminali negativno vplivajo na potek nosečnosti in porod. V strokovnem poročilu vladne agencije, ki se ukvarja s to problematiko prav tako piše, da je večanje števila splavov med ženskami, ki delajo na terminalih verjetno posledica statističnih anomalij.
Tu je, kot je videti, veliko več dima, kot ognja. Zanimivo bi bilo videti, če pri nas kdo skrbi za noseče ženske, ki delajo za terminali. V resnici pri nas ni toliko računalnikov, da bi to lahko bil razširjen pojav, a zdravje je le zdravje in znano je, da pri nas na vnosu podatkov preko terminalov delajo skoraj izključno ženske.



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).