Arhiv novic:

Sreda, 30 Apr 2008

Reportaža z VCFe 9.0

slikaslikaslika

Pretekli vikend je v prestolnici Bavarske, Muenchnu, potekal Vintage Computer Festival Europe. Med drugim je bil tam predstavljen zelo zanimiv projekt “myCPU” Dennisa Kuschela – gre za Open Source projekt o katerem vse in še več izveste na spletni strani http://mycpu.eu/.


slika

Klub ABBUC (Atari bit byter user club) je največji Atari klub v Nemčiji, saj združuje več kot 400 članov. Predstavljali so se (poleg zavidljive zbirke Atari računalnikov ter igralnih konzol) z izdelkom Stefana Niesteggeja – računalnikom Atari 600XL predelanim v “prenosnik” – uporabil je LCD zaslon z s-video vhodom, tipkovnico Atarija 800XL, pokrov nedelujočega Atari tiskalnika za ohišje, nekatere dele, pa je izdelal sam. Za vse skupaj je porabil dobra dva meseca.

slikaslikaslika

Zanimiva je bila tudi izkušnja uporabe MorphOS; gre za sistem, ki je osnovan na AmigaOS ter teče na PowerPC platformi.

slika

KC-Club je predstavil del zbirke računalnikov podjetja Robotron (iz nekdanje DDR). Ukvarjajo se predvsem s KC 85 (KC kot klein Computer – majhen računalnik), najbolj zanimiv pa je bil ploter K6418 iz leta 1990.

slika

Preizkusila sva tudi legendarni Vectrex, 8-bitno igralno konzolo iz leta 1982. Zanimiva izkušnja, a težko je o “igralnosti” govoriti v današnjem času, polnem iger s prepričljivejšo 3D grafiko. Dejstvo je tudi, da se “virtualna resničnost” v taki obliki nikoli ni prijela; danes vsi govorijo le o Second life.

slikaslikaslika

Razstavljen je bil tudi Nintendo Virtual Boy, ki se prav tako ni prijel – ker so ga prodajali le slabo leto, je bilo zanj izdanih (na Japonskem) le 19 iger.

slika

Preostale slike z dogodka si lahko ogledate v Kiberpipini galeriji slik.



en komentar na “Reportaža z VCFe 9.0”

  1. Računalniški muzej » Vabljeni na predavanje: MyCPU projekt Pravi:

    […] kot zabaven hobi avtorja Dennisa Kuschla. Projekt sem imela priložnost videti v živo na festivalu VFCE v Muenchnu, kjer smo se z Dennisom tudi dogovorili, da bo obiskal Kiberpipo. Gre za preprost […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).