Arhiv novic:

Vabilo na predavanji na temo superra─Źunalnikov

Kiberpipin ra─Źunalni┼íki muzej organizira v sodelovanju s cray-cyber.org dve predavanji na temo superra─Źunalnikov. Predaval bo Dr. John G. Zabolitzky.

  • Predavanje z naslovom Large-Scale Scientific Computing: 1946 – 2006 bo potekalo v ponedeljek 2. 4. ob 19:00 uri v Kiberpipi na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani,
  • predavanje Pipelined Vector Processing and Scientific Computation pa na Institutu Jozef Stefan v Veliki predavalnici v torek 3. 4. ob 13:00 uri v okviru Solomonovih seminarjev.

Udele┼żba na predavanjih je brezpla─Źna. Obe predavanji bosta potekali v angle┼í─Źini.

Large-Scale Scientific Computing: 1946-2006

John G. Zabolitzky, ra─Źunalni┼íki muzej, Munchen

Zgodovinsko evolucijo digitalnega elektronskega ra─Źunalnika si pogledamo od njegovega rojstva do danes, s posebnim poudarkom na uporabi v tehni─Źne in znanstvene namene. Predstavljena bo tudi evolucija tehnologij (vakuumske cevi, tranzistorji, integrirana vezja) in arhitektur (skalarna, vektorska, paralelna), kjer pa se daje poudarek na ─Źasovni evoluciji visokozmogljivih naprav. Be┼żno se tudi dotaknemo prihodnosti.

Pipelined Vector Processing and Scientific Computation

John G. Zabolitzky, ra─Źunalni┼íki muzej, Munchen

Skoraj dve desetletji (1976-1993) je sfero visoko zmogljivega tehni─Źno-znanstvenega ra─Źunalni┼ítva obvladovalo vektorsko procesiranje, ki ga je razvijal Seymour Cray in njegovo podjetje Cray Research Incorporated. Podrobno bo razlo┼żena ta tehnologija in njena stro┼íkovna u─Źinkovitost. Danes je bolj v modi paralelno procesiranje, ki je za─Źelo svoj zmagoviti pohod leta 1993, vendar pa se bo vektorsko procesiranje mogo─Źe vrnilo nazaj na pota stare slave, saj je paralelni vektorski procesor (celi─Źni procesor) IBM/Sony/Toshiba pravzaprav najzmogljivej┼íi ─Źip na svetu.

O predavatelju:

Dr. John G. Zabolitzky je bil leta 1949 rojen v Wiesbadnu v Nem─Źiji. Najprej je ┼ítudiral fiziko, matematiko in psihologijo, nato pa leta 1972 doktoriral iz teoreti─Źne fizike (ra─Źunalni┼íka simulacija atomskih jeder). ┼ e naprej se je ukvarjal z ra─Źunalni┼íko simulacijo ve─Źtelesnih kvantnih sistemov in leta 1980 postal profesor fizike na k├Âlnski univerzi. Leta 1985 je postal profesor fizike in ─Źlan In┼ítituta za superra─Źunalnike na univerzi v Minnesoti v Minneapolisu.

Leta 1987 je Zabolitzky zapustil akademske sfere in postal direktor KONTRON Electronics group v M├╝nchnu. Leta 1994 je ustanovil firmo Qtec Industrial Automation GmbH, ki se ukvarja z razvojem in prodajo industrijskih in┼ípekcijskih sistemov za strojni vid (┼íe ena visoko specializirana ra─Źunalni┼íka naloga). Leta 1998 je Qutec kupilo belgijsko podjetje ICOS Vision Systems in Zabolitzky je postal glavni tehnolog v ICOSu, kjer dela ┼íe danes. Trenutno se ukvarja z razvojem visokozmogljivih naprav za obdelavo slik in pa z razvojem opti─Źnih uporabni┼íkih vmesnikov za industrijsko obdelavo slik (viri svetlobe, optika, digitalne kamere).

Leta 2002 je Zabolitzky ustanovil Dru┼żbo za histori─Źne ra─Źunske naprave (Gesellschaft f├╝r historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago ra─Źunalni┼íkega muzeja v M├╝nchnu. Muzej je posve─Źen ohranitvi in razstavam celotne zgodovine ra─Źunalni┼ítva, posebno znan pa je zaradi tega, ker gre za “┼żiv” muzej – razstavljene so delujo─Źe naprave (ra─Źunalni┼íki sistemi), ne pa le nedelujo─Źe ┼íkatle. Muzej je trenutno ┼íe v povojih – omogo─Źen je ogled omejenega dela eksponatov, vendar na─Źrtujejo, da bo v enem do dveh letih zares za┼żivel.


Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).