Arhiv novic:

Na kratko o zgodovini ra─Źunalni┼ítva

─îlanek je v polni obliki objavljen tudi na portalu slo-tech.

Vse hitrej┼íi tehni─Źni razvoj uporabnika sili v nakup vedno novej┼íih ra─Źunalnikov in pri tem ta zavr┼że svoj stari, ┼íe vedno povsem delujo─Źi ra─Źunalnik. Zgodovina ra─Źunalni┼ítva je tako zanemarljivo kratka, da se starej┼íim ra─Źunalnikom (┼íe) ne pripisuje zgodovinske vrednosti in tako se je v razmaku le petdesetih let na odpadu zna┼ílo na tiso─Źe in tiso─Źe ra─Źunalnikov, ki jih danes zaradi izjemno hitrega tehnolo┼íkega napredka smatramo za zastarele ter neuporabne. Pa so res neuporabni? Morda na njih res ne dela najnovej┼ía igrica, morda se res ne morete z njimi povezati v svetovni splet in poslati elektronske po┼íte, morda se z njimi res ne da zmodelirati 3D modela skodelice, a funkcije, za katere so bili narejeni, opravljajo ┼íe danes.

Na grobo bi lahko razdelili zgodovino ra─Źunskih strojev na obdobja histori─Źnih, mehanskih in elektromehanskih strojev, na za─Źetke elektronskih strojev za ra─Źunanje in obdobje po letu 1950, v katerem je zaradi izuma ─Źipa pri┼ílo do pravega buma v ra─Źunalni┼íki industriji.

Histori─Źni “stroji” za ra─Źunanje

Zanimivo se sli┼íi, a ljudje smo prav zagotovo ┼íteli ┼że, ko sploh ┼íe nismo poznali ┼ítevilk in se┼ítevali, od┼ítevali – s pomo─Źjo prstov, kamnov, vejic. Ko se je matematika razvijala, so se razvijali tudi stroji oziroma pomagala, ki bi ─Źloveku omogo─Źila la┼żje ter hitrej┼íe izra─Źunavanje zapletenej┼íih ra─Źunov. Le kdo ┼íe ni sli┼íal za abakus, pripomo─Źek za ra─Źunanje s kroglicami. To─Źnih podatkov, kdaj so prvi─Ź za ra─Źunanje uporabili napravo, podobno abakusu, ni, ugibanja pa so, da ┼że okoli 2500 let pred na┼íim ┼ítetjem. Ve─Ź o abakusu si lahko preberete tu ali na wikipediji.

Mehanski stroji za ra─Źunanje

Mehanski ra─Źunski stroji so realizirani mehansko – s kolesjem, zobniki, bobni z zobci in s pomo─Źjo stroja (npr. parni stroj), ki je gnal kolesje. Najbolj znan izumitelj takega stroja (analiti─Źni stroj) je Charles Babbage (1791-1871). Njegovi ra─Źunski stroji so bili mnogo let pred svojim ─Źasom, saj v tistih letih ni bilo tako velike potrebe po zmogljivem ra─Źunskem stroju. V Science museumu v Londonu so leta 1991 po ohranjenih Babbageovih na─Źrtih izdelali Diferen─Źni stroj ┼ít. 2, ki deluje brezhibno ter brez napak. Ve─Ź o Babbageu in njegovem delu si lahko preberete na na http://www.charlesbabbage.net/.

Elektromehanski stroji

Razvoj elektrotehnike v za─Źetku dvajsetega stoletja je omogo─Źil uporabo elektromotorjev za pogon mehanskih strojev. Pojavile so se luknjane kartice (┼że Babbage je sicer v svojih zapisih omenjal operacijske kartice, ki bi delovale nekako tako kot dana┼ínji programi – dolo─Źale kdaj naj se izvr┼íi katera operacija nad dolo─Źenimi podatki), ki so postale popularne zaradi nara┼í─Źajo─Źe potrebe po ┼ítetju prebivalstva oziroma po obdelavi velike koli─Źine informacij. IBM je leta 1935 podpisal pogodbo z U.S. Social Security Act, ter se zavezal, da bo naredil popis vseh zaposlenih Ameri─Źanov (pribli┼żno 26 milijonov tistega leta), ter ga vzdr┼żeval. Operacija se je imenovala “najve─Źje ┼ítetje vseh ─Źasov”, IBMu pa je prinesla nadaljnje pogodbe z vlado ter pove─Źala rast podjetja.

Luknjane kartice, Vir:IBM

Veliki preskok pa se je zgodil ┼íele z elektromehanskim strojem Z3, Nemca Konrada Zuseja (1910 – 1996), ki je bil prvi programsko vodeni ra─Źunalnik. Dokon─Źan je bil leta 1941. Ve─Ź o Z3 na http://irb.cs.tu-berlin.de/~zuse/Konrad_Zuse/en/Rechner_Z3.html.

Za─Źetki dobe elektronskih ra─Źunalnikov

Namesto mehanskih relejev, ki porabijo dolo─Źen ─Źas za premik, so se za─Źele uporabljati vakuumske elektronke. Prve ra─Źunalnike z vakuumskimi elektronkami so za─Źeli izdelovati okoli leta 1940. V Veliki Britaniji so v namen de┼íifriranja nem┼íkih voja┼íkih sporo─Źil zgradili Colossus, pri katerem je sodeloval tudi Alan Turing, znan po svojem teoreti─Źnem modelu ra─Źunanja – Turingovem stroju. Ve─Ź o Colossusu, o katerem je angle┼íka vlada mol─Źala ve─Ź kot 30 let, si lahko preberete na http://www.cs.ncl.ac.uk/research/pubs/books/papers/133.pdf.
Najbolj uspe┼íni pa so bili Ameri─Źani, Univerza v Pennsylvaniji, kjer so leta 1943 za─Źeli delati ra─Źunalnik ENIAC, kasneje pa ┼íe EDVAC, ki je imel ┼że shranjen program.

ENIAC; Colossus; UNIVAC 1 ter AEG elektronka; Viri: Wikipedia.org, BBC, Kiberpipa

Prvi ra─Źunalnik s shranjenim programom pa je bil angle┼íki EDSAC. Kakor se nam danes zdi samoumevna, pa je leta 1945 ideja o shranjenem programu (Von Neumann) zvenela skoraj nezasli┼íano – ra─Źunalnik, ki naj bi nadzoroval svoja dejanja? ─îlovek ne bi imel vpogleda v celotno delovanje stroja? Ideja se je kljub za─Źetnemu neodobravanju prijela in danes pravimo ra─Źunalnikom s shranjenim programom von Neumannovi ra─Źunalniki – skoraj vsi ra─Źunalniki, ki jih uporabljamo danes so torej von Neumannovi. Omenimo ┼íe ra─Źunalnika UNIVAC 1, ki je bil prvi ameri┼íki komercialni uporabi namenjen ra─Źunalnik, ter IAS, na katerem je sodeloval tudi von Neumann.

Razvoj po odkritju tranzistorjev

Elektronke, ki so bile precej nezanesljive so za─Źeli po letu 1950 zamenjevati s tranzistorji, ki so bili manj┼íi in zanesljivej┼íi. Leta 1971, ko so pri┼íli na tr┼żi┼í─Źe mikroprocesorji, pa se je v ra─Źunalni┼ítvu zares zgodil tisti pravi bum in ra─Źunalni┼íka industrija je za─Źela razmi┼íljati tudi o t.i. “doma─Źem ra─Źunalniku” ali PCju – ra─Źunalniku, ki bi bil za sprejemljivo ceno dostopen navadnim smrtnikom. Danes kot prvi PC smatramo Altair 8800.

Altair 8800, Vir: Wikipedia.org

Velikokrat lahko zasledimo v razli─Źnih knjigah, internetu in drugih virih t.i. razdelitev ra─Źunalnikov,izdelanih po letu 1940 na tako imenovane “ra─Źunalni┼íke generacije”. Delitev je sicer ohlapna, letnice varirajo od vira do vira, a vseeno omenimo splo┼íno delitev na ra─Źunalni┼íke generacije. Iz─Źrpnej┼íi pregled pomembnej┼íih dogodkov je dostopen na wikipediji.

Elektronke, levo; tranzistorji, desno; integrirano vezje, v ospredju. Vir: columbia.edu

Prva generacija (sredi 1940-tih, konec 1950-tih let)

Prva generacija ra─Źunalnikov je uporabljala vezja realizirana z elektronkami, pomnilnike s katodno cevjo, magnetne bobne kot spomin. Za programiranje so uporabljali strojne programske jezike, re┼íili pa so lahko le en problem naenkrat. UNIVAC, ENIAC, IAS so tipi─Źni predstavniki prve generacije ra─Źunalnikov.

Druga generacija( v 1960-tih letih)

Kljub temu, da so pri Bell Labs izumili tranzistor ┼że leta 1947, so ┼íele v za─Źetku 60tih let za─Źeli zamenjevati elektronke. Bili so neprimerno manj┼íi, hitrej┼íi in cenej┼íi od elektronk. Ker so neprimerljivo manj┼íi so se s tem zmanj┼íale tudi velikosti ra─Źunalnikov, ki so prej zasedali tudi po ve─Ź sob (ENIAC, na primer, je bil dolg ve─Ź kot 30 metrov, visok pribli┼żno 3 metre ter ┼íirok 1 meter!). Programerji so za─Źeli uporabljati zbirne jezike, za─Źeli so se razvijati vi┼íji programski jeziki (npr. COBOL ter FORTRAN). Pojavili so se magnetni diski in feritni pomnilniki. Predstavnik druge generacije ra─Źunalnikov sta recimo IBM 7090 in IBM 360.

Tretja generacija( v 1970-tih letih)

Pojav integriranih vezij, en sam silicijev ─Źip je vseboval ve─Ź tranzistorjev. Tako imenovani polprevodniki so drasti─Źno pove─Źali hitrost in u─Źinkovitost ra─Źunalnikov. Tudi pri programiranju je pri┼ílo do ve─Źih sprememb; uporabe navideznega pomnilnika, multiprocesiranja, … Leta 1971 je podjetje Intel po naro─Źilu japonskega proizvajalca kalkulatorjev razvilo mikroprocesor – centralno procesno enoto, zgrajeno na enem samem ─Źipu. Zaradi nizke cene so ra─Źunalniki postajali vedno bolj dostopni tudi navadnim smrtnikom – in leta 1975 je pri┼íel na tr┼żi┼í─Źe ┼że omenjeni Altair 8800, ki ga smatramo kot prvi doma─Źi ra─Źunalnik. Leta 1976 sta Steve Jobs ter Steve Wozniak ustanovila podjetje Apple ter za─Źela s prodajo prvega Applovega ra─Źunalnika z izvirnim imenom Apple 1. Predstavnika tretje generacije sta tudi IBM 307 in PDP-11.

Apple 1, Vir: Wikipedia.org, Apple Lisa; Vir: old-computers.com

─îetrta generacija(1980 – ?)

Leta 1981 je IBM predstavil svoj IBM PC, Apple je predstavil Apple Liso ter serijo Macintosh, ra─Źunalni┼íke firme so rasle kot gobe po de┼żju. Vsi pomembnej┼íi dogodki po letu 1980 so opisani na wikipediji.

Peta generacija(? – ?)
Nekateri so govorili o peti generaciji ┼że leta 1982, nekateri pravijo, da je peta generacija ra─Źunalnikov ┼íele v razvoju, da je to umetna inteligenca, da so to ra─Źunalniki, zgrajeni na biolo┼íki, organski osnovi. Ra─Źunalni┼íka prihodnost buri ─Źlove┼íko domi┼ílijo ┼że dolgo let, kar nakazujejo tudi mnoge knjige (D.F. Jones – Colossus; Arthur C. Clarke – 2001, A space odyssey …) ter filmi, posneti o tem, kako bodo / naj bi izgledali (zlobni) ra─Źunalniki v prihodnosti (Colossus: The Forbin Project (1970), 2001;A space odyssey (1968), Demon seed (1977), Westworld (1973)), a jih danes gledamo z rahlim posmehom, kaj so si le predstavljali. Zatorej, pustimo se presenetiti in se raje posvetimo ra─Źunalni┼íki zgodovini.

Ali ste vedeli?

Prvi programer ni bil mo┼íki, temve─Ź ┼żenska, Ada Byron, Lady Lovelace (1815 – 1852), h─Źerka Lorda Byrona, ki je prevedla za Charlesa Babbagea ─Źlanek italijanskega matematika Luigija Menabere. pri tem je dodala detajlni opis metode za izra─Źun Bernoullijevih ┼ítevil, kar danes smatramo kot zapis prvega programa.

Ada Lovelace, Vir: wikipedia.org

Sir Clive Sinclair, ustanovitelj podjetja Sinclair, ki je dalo na tr┼żi┼í─Źe najbolj uspe┼íni britanski ra─Źunalnik vseh ─Źasov – ZX Spectrum, kljub svoji starosti (65 let) ┼íe vedno izumlja tak┼íne in druga─Źne zadeve (bolj ali manj uspe┼íno). Ve─Ź na http://www.nvg.ntnu.no/sinclair/contents.htm.

Ra─Źunalni┼íke mi┼íke ni predstavilo ┼íele podjetje Apple leta 1984 z Apple Liso, temve─Ź Douglas C. Engelbart ┼że leta 1968. Douglas je s 17 sodelavci 9. decembra leta 1968 predstavil mnogo novosti, ki so pri┼íle v redno uporabo ┼íele leta kasneje, poleg mi┼íke tudi hypertext, objektno naslavljanje. Na http://sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html najdete tudi 90 minutni video posnetek tega dogodka.

Prva ra─Źunalni┼íka mi┼íka; Vir: wikipedia.org

Leta 2001 je Edwin Black izdal knjigo z naslovom IBM and the Holocaust, ki bremeni podjetje IBM z obto┼żbami, da je za ─Źasa 2. svetovne vojne sodelovalo z nacisti─Źnim vodstvom Nem─Źije. Povezave na to temo: http://www.nizkor.org/hweb/people/b/black-edwin/ibm-and-the-holocaust.html, http://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Black, http://www.wsws.org/articles/2001/jun2001/ibm-j27.shtml, http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/828.wss.

Igrica Tetris je bila prvotno napisana za testiranje pravilnega delovanja ra─Źunalnika, daljnega leta 1985. Njen avtor Alexey Pajitnov, kljub megalomanskemu uspehu igrice, ki jo je mogo─Źe ┼íe vedno dobiti v izvedbah za raznorazne konzole, igralne avtomate, PCje, … ni obogatel.

Tetris, Vir: Kiberpipa

Firma Commodore, ki je leta 1982 poslala na tr┼żi┼í─Źe enega najbolj uspe┼ínih doma─Źih ra─Źunalnikov tistih ─Źasov, Commodore64, je nastala iz male prodajalne pisalnih strojev ter popravljalnice le-teh.

Commodore, Vir: Kiberpipa

┼Że pred dobrimi 20timi leti je bil na voljo text-to-speech program, in to na doma─Źih ra─Źunalnikih kot sta bila Commodore64, Atari, Apple II ter Apple Lisa. Izdalo ga je podjetje SoftVoice, imenoval pa se je S.A.M. (Software Automatic Mouth). Kako dobro je zvenel na commodorju 64 lahko poslu┼íate na naslednjem posnetku v mp3 formatu.

Priljubljena igrica Pac-Man se je v originalu imenovala Puck-man (iz Japonske besedne zveze pakupaku), a so se Ameri─Źani zbali, da bi se ─Źrka p prehitro spremenila v ─Źrko f, ter ga preimenovali v pac-man. Nadaljevanje igrice pac-man so spisali ┼ítudentje z univerze MIT ter ga poimenovali Ms. Pac-man. Ker se je nekaterim to zdelo ┼żaljivo, se je kasneje preimenovala v pac-woman.

Pac-man; Vir: Kiberpipa

V za─Źetku 80tih so na BBCju za─Źeli predvajati izobra┼żevalne oddaje na temo ra─Źunalni┼ítva, saj so ┼żeleli ljudi, ki so se zbali doma─Źih ra─Źunalnikov, ─Źe┼í manj┼íi kot so, bolj so zlobni, izobraziti na tem podro─Źju. Izdelali so celo ra─Źunalnik imenovan BBC Micro, namenjen izobra┼żevanju – najve─Ź so ga prodali / podarili ┼íolam.

Leta 1984 je Apple predstavil serijo Macintosh z znamenito reklamo s sloganom “On January 24th Apple computer will Introduce Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like ‘1984’”, ki se nana┼ía na knjigo Georgea Orwella z naslovom 1984.

Muzej ra─Źunalni┼íke zgodovine?

Kot ┼że re─Źeno, je ra─Źunalni┼íka zgodovina v primerjavi s svetovno zgodovino le kapljica v morje. A problem ra─Źunalni┼íkega razvoja je ravno v tem, da je ┼íel tako stra┼íno hitro. Vzemimo za primerjavo nek drug stroj, ki se je pojavil ┼íele v 20. stoletju – recimo pralni stroj. ─îe ste ga kupili pred 10, 20 ali 40-timi leti – in predpostavljamo, da ┼íe vedno deluje, ┼íe vedno opravlja svojo funkcijo pranja perila, rabite pralni pra┼íek, ki se ga ┼íe vedno da kupiti in je za vse stroje enak, ter elektriko. Torej ─Źe va┼í pralni stroj po 40-tih letih ┼íe vedno dela, ne ─Źutite nikakr┼íne potrebe po zamenjavi. Pri ra─Źunalnikih pa – ─Źe ste ga kupili pred 10, 20 ali 40-timi leti – in predpostavljamo, da ┼íe vedno deluje, rabite elektriko ter programsko opremo, dodatno strojno opremo itd. In tukaj se stvar ustavi – za igranje najnovej┼íe 3D igrice rabimo nov ra─Źunalnik, za hitro tiskanje seminarskih nalog s sli─Źicami laserski tiskalnik, za urejevanje besedil ni ve─Ź dovolj le ena pisava ter velike in male ─Źrke, … in ra─Źunalnik, kljub temu, da dela in opravlja svoje funkcije postane v zanemarljivo kratkem ─Źasu “neuporaben”.

Zanimivo je, da je ve─Źina, ki ni nikoli uporabljala kakega ra─Źunalnika starej┼íega datuma, prepri─Źana, da je to stara ┼íara, uporabna le za na smeti┼í─Źe. Morda se res ne morejo kosati z najnovej┼ío ra─Źunalni┼íko opremo – a le kateri od danes izdelanih doma─Źih ra─Źunalnikov bo delal ─Źez 25 let? In razne zanimivosti, kot so, da je ┼że pred 20 leti Atari 1040stf, doma─Źi ra─Źunalnik, bil namenjen tudi obdelavi videa, tonejo v pozabo, ─Źe┼í, saj se ┼íele v zadnjem ─Źasu uporabljajo digitalne kamere in ra─Źunalni┼íka obdelava videa.

Tako se je za ra─Źunalni┼íki muzej nabralo v tako malo letih ogromno gradiva. ┼Żal pa v Sloveniji do pred kratkim ni bilo ra─Źunalni┼íkega muzeja, tehni─Źni muzej v Bistri nima nobenih ra─Źunskih strojev, prav tako tudi v tujini, omembe vredni muzeji, kjer imajo tudi zbirko ra─Źunalnikov so le Tehni─Źni muzej v Muenchnu, Science museum v Londonu in Heinz Nixdorfov muzej v Paderbornu.


Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).