Arhiv novic:

Ponedeljek, 4 May 2009

Napovedujemo razstavo “40 let interneta”

first-arpanet-imp-logDanes si te┼żko predstavljamo svet brez interneta – le kaj bi brez spletnega ban─Źni┼ítva, spletnih nakupov in elektronske po┼íte? A kaj vse je bilo potrebno, da se je razvilo tako kompleksno in danes nepogre┼íljivo omre┼żje, ki ga imenujemo Internet? Kaj je WWW in kdaj se je za─Źela uporabljati elektronska po┼íta?

Letos mineva 40 let, odkar so v omre┼żju ARPANET vzpostavili prvo trajno povezavo ter poslali prvo sporo─Źilo preko tega omre┼żja leta 1969. Kratica ARPANET ozna─Źuje ‘Advanced Research Projects Agency Network‘ in gre za prvo paketno komutirano omre┼żje na svetu. Financirala ga je ameri┼íka vlada. ARPANET velja za predhodnika oziroma za o─Źeta dana┼ínjega interneta.

To obletnico bomo v muzeju po─Źastili z razstavo o zgodovini interneta, na kateri si boste obiskovalci lahko ogledali ─Źasovni pregled razvoja tehnologij in dogodkov, neposredno povezanih z razvojem interneta, kot ga poznamo danes. Razstava bo na ogled od ponedeljka, 11. 5. 2009, do petka 5. 6. 2009, v razstavnem prostoru muzeja v Caffe Metropol na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani. Razstavo sta pripravila Dunja Rosina in Martin Hribar v sodelovanju s kolektivom Kiberpipe.

V okviru te obletnice bomo tudi na spletnih straneh objavili ─Źasovni pregled dogodkov, s katerimi sta ┼íiritev in razvoj interneta tesno povezana. Na sliki zgoraj: prvi ARPANET IMP log, vir: http://en.wikipedia.org2 komentarjev na “Napovedujemo razstavo “40 let interneta””

  1. Ra─Źunalni┼íki muzej » Razstava “40 let interneta” Pravi:

    […] danes dalje si lahko na razstavnem prostoru v caffe Metropol nad Kiberpipo ogledate razstavo “40 let interneta“. Razstava je zasnovana kot ─Źasovni pregled tehnologij in dogodkov, ki so vplivali na razvoj […]

  2. Ra─Źunalni┼íki muzej » Konec leto┼ínje sezone Pravi:

    […] 5. – 5. 6. 2009 smo postavili razstavo 40 let interneta, ki je bila kasneje postavljena tudi v Hostel Situla v Novem […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).