Arhiv novic:

Torek, 29 Sep 2009

PDP 11/44 nič več del stalne razstave

pdpKer je računalnik na mestu, kjer je bil razstavljen, napoti zaradi predavanj, ki se odvijajo v prostorih Kiberpipe sem ga morala umakniti iz stalne razstave. PDP 11/44 je bil razstavljen kot del stalne zbirke dve leti, skupaj s priključenim terminalom. Podarilo nam ga je podjetje Elektro Primorska, prevzeli pa smo ga novembra 2007.

PDP-11 je bila serija 16-bitnih miniračunalnikov, ki jih je podjetje Digital Equipment Corp. prodajalo od 70. do 90. let 20. stoletja. Imeli so nekaj edinstvenih novosti, pa tudi programirati jih je bilo lažje od predhodnikov. Programerji so ga dobro sprejeli, v srednjem razredu miniračunalnikov pa ga je zamenjala 32-bitna različica VAX-11. Večji del trga obeh priprav so zasedli osebni računalniki, vključno z modeloma IBM PC in Apple II, ter delovne postaje, na primer podjetja Sun Microsystems.

PDP-11/44, predstavljen leta 1980, je bil zadnji izdelek podjetja Digital Equipment Corporation iz serije PDP, ki je uporabljal diskretno logično vezje. Procesor modela 11/44 sestavlja pet vezij z možnostjo operacij s plavajočo vejico (FP-11, eno vezje) in naborom poslovnih ukazov (CIS, dve vezji). Predpomnilnik ni bil nujen, a so ga očitno vedno pošiljali skupaj z glavnim procesorjem. Plošča modela FP-11 je sestavljena iz šestnajstih bitnih rezin AMD Am2901.



en komentar na “PDP 11/44 nič več del stalne razstave”

  1. Marijan M. Miletic Pravi:

    Enega lepega dni vam bom prinesel obljubljen PMP-11, prvi YU 16-bitni mikroracunalnik iz druzine PDP-11, ki sem ga razvil na Institutu Jozef Stefan, LJU. RT-11 OS je prilagodil Branko Jevtic.

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).