Arhiv novic:

Petek, 12 Jan 2007

Prvi slovenski ra─Źunalniki

V okviru za─Źasne razstave, ki bo na ogled od 15.1. 2007 do 16.2. 2007 si boste v muzeju lahko ogledali slede─Źe eksponate:

ni

Del sistema IskraData 100 in sicer zaslon ter dvojno 8 pal─Źno disketno enoto. Sistem IskraData 100 je bil predstavljen leta 1982 in je v promocijeksm gradivu opisan kot “popolni razvojni sistem, ki omogo─Źa pisanje, popravljanje, prevajanje in preizku┼íanje lastne programske opreme, preizku┼íanje in emuliranje ┼że obstoje─Źe aparaturne opreme in programiranje v vi┼íjih programnskih jezikih”. V originalnem prospektu iz leta 1982 si lahko preberete ┼íe kako zanimivo podrobnost.

ni

Gorenje Delta Paka 3000, video terminal. Ta “video display terminal” je proizvajalo Gorenje-tgo, marketing pa je opravljalo podjetje Iskra Delta. Zanimiv podatek je te┼ża tega terminala, saj zna┼ía kar 15.6 kg. ┼Żal eksponat ni v delujo─Źem stanju, vendar upamo, da ga bomo usposobili ali pa pridobili delujo─Źega. Ve─Ź o tem si lahko preberete v originalnem prospektu, (sicer za Paka 2000) izdanem leta 1982.

ni

Iskra Delta Partner, ki ga je poganjal procesor Z80. Pomnilnik┼íka kapaciteta je obsegala celih 128KB, vgrajen je imel 10MB disk. V promocijskem prospektu je navedeno, da “kot zunanji pomnilnik slu┼żi diskovna enota Winchester, z zavidljivo zmogljivostjo 10MB.” Zanimivo je, da so uporabili ta izraz “tipa Winchester”, ki se je vedno uporabljal nekoliko neuradno (ozna─Źuje diske, ki imajo “vgrajene” bralne glave), izvira pa z za─Źetka 70tih let (IBM 3340). Seveda pa si ne moremo kaj, da se ne bi nasmehnili ob naslednjem stavku, citiranem iz prospekta (izdanega leta 1983): Zaslon je zelene barve in neble┼í─Źe─Ź, zato je prijeten za o─Źi.

ni

Triglav – enega izmed treh razli─Źic tega sistema. Obstajale so tri (ja, zato tudi tak┼íno ime – ter zato, ker simbolizira ime na┼íe najvi┼íje gore ter tretji vrh razvoja Iskre Delte); s tremi razli─Źnimi procesorji: J11 (DC J11-AC), 286 (Intel iAPX 80286) ter 681 (Motorola MC 68010). Kapaciteta diskov je bila od 40MB do 80MB, vgrajeno je imel 5,25″ disketno enoto in mikrostreamer tra─Źno enoto. Operacijski sistemi, ki so tekli na Triglavu pa so bili med drugim XENIX, OS-9, MS-DOS, RMX, … seveda je bila izbira operacijskega sistema pogojena z izbiro procesorja. Tudi o Triglavu se v galeriji nahaja nekaj gradiva.

Naj se na tem mestu zahvalim gospodi─Źni Poto─Źnik, ki mi je iz arhiva Narodne in univerzitetne knji┼żnice izbrskala gradivo o ra─Źunalnikih podjetja Iskra. Teh informacij ni mogo─Źe pridobiti skorajda nikjer, sploh pa ne na ┼íirnem spletu, tako da upamo, da smo s tem, ko objavljamo skenirane prospekte marsikomu olaj┼íali iskanje podobnih podatkov. Tri slike, objavljene na za─Źetku te novice so prav tako vzete iz ┼że omenjenega gradiva – na skrajno levi je del promocijskega materiala za Iskra Delta Partner, na sredinski izzsek (slika ernega izmed Iskra Data sistemov) iz prospekta “Tehni─Źno procesna informatika” in na desni slika iz knji┼żice “Ra─Źunalni┼íki sistemi Delta v izobra┼żevalnem procesu”.

Za vse tiste, ki ne boste utegnili v tem ─Źasu obiskati muzeja, pa smo razstavo poslikali. Slike se nahajajo tukaj.8 komentarjev na “Prvi slovenski ra─Źunalniki”

 1. budalo Pravi:

  a se da te kište tud kupit?!

 2. nietka Pravi:

  Glede na to, da nikjer ne pise, da je to prodajna razstava, pomoje da ne. :)

 3. Boris Pravi:

  Jz pa i┼í─Źem IBM XT .. ─Źe ga kdo odda ali proda naj me kontaktira na:

  bigshocker@siol.net

 4. jo┼że Pravi:

  Za triglavom pobrskajte v nekdanji kranjski Iskri Telematiki ali v nekdanji Iskri ┼átevcih, imajo tudi nekaj starih ma┼íin nedolo─Źljivega tipa (te ima Intec TIV, izdelujejo tiskana vezja).
  ─îe ┼żelite dobiti partnerje, enega skoraj zanesljivo ┼íe ima Gimnazija v Kranju.
  Na partnerje sem se sicer u─Źil tipkati in programirati (Wordstar 3.0, CP/M – 3.0, Turbo Pascal 3.0). Zamenjali so jih sokoli in po en gepard na u─Źilnico (XT, AT kloni), kasneje so ta floppynet ┼íe nadgradili na Novell klient/stre┼żnik arhitekturo.

 5. Kiberpipin ra─Źunalni┼íki muzej » Zadnji dan razstave “Prvi slovenski ra─Źunalniki” Pravi:

  […] na ogled). Ve─Ź o slovenskih ra─Źunalnikih, ki jih ima muzej si lahko preberete tukaj ali pa v novici o razstavi, za vse tiste, ki pa tudi danes ne boste utegnili priti na ogled, si razstavo lahko […]

 6. Janez Pravi:

  MS-DOS na Triglavu? To pa ┼że ne bo dr┼żalo.
  Delta/M (predelan RSX-11M) pa ┼że! Na procesorju J11.

 7. Dunja Rosina Pravi:

  Bo ┼że dr┼żalo ;) Vir informacij: ─Źlanek v reviji Moj Mikro, 1985

  http://racunalniski-muzej.si/gallery/main.php?g2_itemId=3170

 8. Jo┼że Stepan Pravi:

  Slika procesorske plo┼í─Źe s 80286 procesorjem:
  https://picasaweb.google.com/jozef.stepan/TRIGLAV#

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).