Arhiv novic:

Petek, 12 Jan 2007

Prvi slovenski računalniki

V okviru začasne razstave, ki bo na ogled od 15.1. 2007 do 16.2. 2007 si boste v muzeju lahko ogledali sledeče eksponate:

ni

Del sistema IskraData 100 in sicer zaslon ter dvojno 8 palčno disketno enoto. Sistem IskraData 100 je bil predstavljen leta 1982 in je v promocijeksm gradivu opisan kot “popolni razvojni sistem, ki omogoča pisanje, popravljanje, prevajanje in preizkušanje lastne programske opreme, preizkušanje in emuliranje že obstoječe aparaturne opreme in programiranje v višjih programnskih jezikih”. V originalnem prospektu iz leta 1982 si lahko preberete še kako zanimivo podrobnost.

ni

Gorenje Delta Paka 3000, video terminal. Ta “video display terminal” je proizvajalo Gorenje-tgo, marketing pa je opravljalo podjetje Iskra Delta. Zanimiv podatek je teža tega terminala, saj znaša kar 15.6 kg. Žal eksponat ni v delujočem stanju, vendar upamo, da ga bomo usposobili ali pa pridobili delujočega. Več o tem si lahko preberete v originalnem prospektu, (sicer za Paka 2000) izdanem leta 1982.

ni

Iskra Delta Partner, ki ga je poganjal procesor Z80. Pomnilnikška kapaciteta je obsegala celih 128KB, vgrajen je imel 10MB disk. V promocijskem prospektu je navedeno, da “kot zunanji pomnilnik služi diskovna enota Winchester, z zavidljivo zmogljivostjo 10MB.” Zanimivo je, da so uporabili ta izraz “tipa Winchester”, ki se je vedno uporabljal nekoliko neuradno (označuje diske, ki imajo “vgrajene” bralne glave), izvira pa z začetka 70tih let (IBM 3340). Seveda pa si ne moremo kaj, da se ne bi nasmehnili ob naslednjem stavku, citiranem iz prospekta (izdanega leta 1983): Zaslon je zelene barve in nebleščeč, zato je prijeten za oči.

ni

Triglav – enega izmed treh različic tega sistema. Obstajale so tri (ja, zato tudi takšno ime – ter zato, ker simbolizira ime naše najvišje gore ter tretji vrh razvoja Iskre Delte); s tremi različnimi procesorji: J11 (DC J11-AC), 286 (Intel iAPX 80286) ter 681 (Motorola MC 68010). Kapaciteta diskov je bila od 40MB do 80MB, vgrajeno je imel 5,25″ disketno enoto in mikrostreamer tračno enoto. Operacijski sistemi, ki so tekli na Triglavu pa so bili med drugim XENIX, OS-9, MS-DOS, RMX, … seveda je bila izbira operacijskega sistema pogojena z izbiro procesorja. Tudi o Triglavu se v galeriji nahaja nekaj gradiva.

Naj se na tem mestu zahvalim gospodični Potočnik, ki mi je iz arhiva Narodne in univerzitetne knjižnice izbrskala gradivo o računalnikih podjetja Iskra. Teh informacij ni mogoče pridobiti skorajda nikjer, sploh pa ne na širnem spletu, tako da upamo, da smo s tem, ko objavljamo skenirane prospekte marsikomu olajšali iskanje podobnih podatkov. Tri slike, objavljene na začetku te novice so prav tako vzete iz že omenjenega gradiva – na skrajno levi je del promocijskega materiala za Iskra Delta Partner, na sredinski izzsek (slika ernega izmed Iskra Data sistemov) iz prospekta “Tehnično procesna informatika” in na desni slika iz knjižice “Računalniški sistemi Delta v izobraževalnem procesu”.

Za vse tiste, ki ne boste utegnili v tem času obiskati muzeja, pa smo razstavo poslikali. Slike se nahajajo tukaj.



8 komentarjev na “Prvi slovenski računalniki”

  1. budalo Pravi:

    a se da te kište tud kupit?!

  2. nietka Pravi:

    Glede na to, da nikjer ne pise, da je to prodajna razstava, pomoje da ne. :)

  3. Boris Pravi:

    Jz pa iščem IBM XT .. če ga kdo odda ali proda naj me kontaktira na:

    bigshocker@siol.net

  4. jože Pravi:

    Za triglavom pobrskajte v nekdanji kranjski Iskri Telematiki ali v nekdanji Iskri Števcih, imajo tudi nekaj starih mašin nedoločljivega tipa (te ima Intec TIV, izdelujejo tiskana vezja).
    Če želite dobiti partnerje, enega skoraj zanesljivo še ima Gimnazija v Kranju.
    Na partnerje sem se sicer učil tipkati in programirati (Wordstar 3.0, CP/M – 3.0, Turbo Pascal 3.0). Zamenjali so jih sokoli in po en gepard na učilnico (XT, AT kloni), kasneje so ta floppynet še nadgradili na Novell klient/strežnik arhitekturo.

  5. Kiberpipin računalniški muzej » Zadnji dan razstave “Prvi slovenski računalniki” Pravi:

    […] na ogled). Več o slovenskih računalnikih, ki jih ima muzej si lahko preberete tukaj ali pa v novici o razstavi, za vse tiste, ki pa tudi danes ne boste utegnili priti na ogled, si razstavo lahko […]

  6. Janez Pravi:

    MS-DOS na Triglavu? To pa že ne bo držalo.
    Delta/M (predelan RSX-11M) pa že! Na procesorju J11.

  7. Dunja Rosina Pravi:

    Bo že držalo ;) Vir informacij: članek v reviji Moj Mikro, 1985

    http://racunalniski-muzej.si/gallery/main.php?g2_itemId=3170

  8. Jože Stepan Pravi:

    Slika procesorske plošče s 80286 procesorjem:
    https://picasaweb.google.com/jozef.stepan/TRIGLAV#

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).