Arhiv novic:

Nedelja, 14 Jan 2007

Slovenski filmski sci-fi

Nekaj časa nazaj smo pisali o računalnikih kot filmskih (anti)junakih in pri tem načrtno izpustili slovenskega junaka “Vedija” iz filma Poletje v školjki. Kot nam je znano je to prvi, edini in zadnji slovenski (jugoslovanski) računalniški filmski lik. Kakor večina filmskih računalnikov, se tudi naš Vedi vklopi v zgodbo kot eden izmed glavnih junakov. Za razliko od velike večine je pozitiven lik, ki ne le pomaga glavnemu junaku (Tomažu), ampak poleg vsega rešuje še njegove družinske in ljubezenske težave, ne glede na to, da ga Tomaž sploh ne bi smel uporabljat – gre namreč za dragoceni računalnik njegovega očeta, ki službuje v Ljubljani.

Več o sami zgodbi filma si lahko preberete na zgoraj podani povezavi. Vedi nima nikakršnih sebičnih namenov, ne zavladati svetu, si zagotoviti nove tipkovnice ali pa lepšega ohišja, ampak preprosto je tam in pomaga po svojih močeh. (Kako nekapitalisticno, kajne.) V vsem pa le ni tako strašno drugačen od svojih kolegov v filmski industriji. Barvne animacije, govor, razumevanje sveta okoli sebe, … so seveda nekaj vsakdanjega pri računalnikih (bili očitno tudi pri nas že leta 1985).

Vedi je bil v resnici računalnik Triglav firme Iskra Delta, ki ga boste od 15.1. 2007 do 16.2. 2007 lahko občudovali tudi v muzeju, kjer bo na ogled v okviru začasne razstave Prvi slovenski računalniki. Sistem Triglav je bil dokaj inovativno zasnovan, še posebej za svoje čase (predstavljen kako leto pred snemanjem omenjenega filma) – lastnost sistema je bila, da je uporabnik lahko spremenil in prilagodil svojega Triglava namenu uporabe z menjanjem kartice s procesorjem. Na voljo so bile tri različice: z Motorolinim 68010, Intelovim 80286 ali DECovim J11 procesorjem. V povezavi z ostalimi moduli in različnimi opreacijskimi sistemi (sodeč po promocijskem gradivu) je bilo možno sestaviti več kot 1000 kombinacij “ki lahko zadovoljijo kakršnokoli zahtevo”. Zanimiva oblika ohišja (prodajali so sicer sisteme tudi v drugačnem 19″ ohišju ali po delih) naj bi vplivala na prijetnejši odnos med človekom in strojem – morda so se ustvarjalci filma ravno zato odločili, da uporabijo za svoje namene točno ta sistem. :) Kogar zanima še več dejanskih tehničnih podatkov in opis zmogljivosti sistema, si to lahko prebere v skeniranih prospektih v galeriji. Kvaliteta ni najboljša, gre za skene fotokopij, a vendar je to nekako edino kar smo uspeli izbrskati o tretjem vrhu razvoja Iskre Delte …

Vsi tisti, ki pa vas zanima, česa naprimer sistem ne zmore, si lahko pogledate film. No, da vam malce olajšamo delo. Triglav:

  • ne govori (niti ne predvaja glasbe)
  • se ne zažene v 0.5s
  • je nemogoče z lahkoto prenest z balkona po vrvici
  • in odnest na plažo
  • ne izrisuje barvnih slikic kar tako
  • ne sodeluje pri družinskih težavah
  • ne kaže razumevanja za ljubezenske težave
  • nima ustrezne HW in SW opreme za prepoznavanje govora == ne razume, kaj mu govorite
  • ne dela brez elektrike (tudi na solinah ne)

Kako pa v resnici zgleda ta računalnik, pardon, prvi in edini slovenski računalniški filmski junak, si lahko v sledečih parih tednih ogledate v muzeju.



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).