Arhiv novic:

Sreda, 7 Feb 2007

Predavanje o IBM S/390

Prihajajoči torek, 13. 2. 2007 ob 19ih bo v Kiberpipi potekalo predavanje o IBMovih “velikih računalnikih” ali mainframe-ih. Izkoristite priložnost, oglasite na predavanju in se pobližje seznanite z delom na takih sistemih ter v živo vidite S/390, ki ga je muzeju podarilo Ministrstvo za javno upravo.

Na kratko o čem bo tekla beseda na predavanju: Začetki računalnikov S/390 segajo v davna šestdeseta leta (ko je IBM predstavil družino računalnikov S/360), ko so bili glavni omejujoči dejavniki v računalništvu izredno težak dostop do računalniške opreme, cena le-te in, v primerjavi z današnjo, precej skromne zmogljivosti. Vse to je botrovalo izredno inovativni in učinkoviti zasnovi računalniških sistemov, ki še dandanašnji z relativno malo arhitekturnimi spremembami uspešno kljubujejo duhu časa in neusmiljenim spremembam na trgu.

V predavanju bomo predstavili kratko zgodovino teh računalnikov, opisali njihovo zgradbo, potem pa se pogovorili o delu s sistemom z vidika uporabnika, sistemskega administratorja in investitorja, ki se odloči za nakup takšnega računalnika.

In predavatelj? Grega Bremec se z Linuxom na tak ali drugačen način ukvarja že dobro desetletje, vse odkar je prvič ugotovil, da bi rad med peko CDjev počel še kaj drugega kot čakal. Spoznavanje aplikacij in vedno novih načinov kako jih pripraviti, da bi med seboj sodelovale, je nato postalo zabavnejše od programiranja, zato se je posvetil iskanju univerzalne rešitve za to potrebo, a je, z izjemo teoretične možnosti popolnega iztrebljenja uporabnikov, na srečo še ni našel. V dobrih štirih letih je v podjetju Noviforum vpeljal Linux kot platformo, na kateri teče najzmogljivejši slovenski iskalnik, ter ga uspešno uporabil tudi pri implementaciji aplikativne infrastrukture v podjetju, dandanašnji pa v Mladinski Knjigi čredo malih pingvinov in člana IBMove družine Z poučuje o tem, kako čim bolje podpreti delovanje poslovne aplikacije v več kot 60 trgovinskih enotah, in svetuje v najrazličnejših situacijah.



2 komentarjev na “Predavanje o IBM S/390”

  1. Kiberpipin računalniški muzej » Posnetek predavanja o IBM S/390 ter slike Galaksije Pravi:

    […] predavanju, ki ga je pripravil Grega Bremec, smo že pisali, odvijalo pa se je pred enim tednom v Kiberpipi v okviru tedenskih “POT” predavanj. V […]

  2. Kiberpipin računalniški muzej » Prosojnice predavanja IBM S/390 Pravi:

    […] tem predavanju smo že pisali, prav tako o slikovnem gradivu na to temo, sedaj pa dodajamo še, da je na spletni strani Pipinih […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).