Arhiv novic:

Sobota, 10 Feb 2007

1/2 virusa cel problem

dsc02854.JPGKot smo že pisali, se v muzeju bohoti nova stara PS/1. Starejša od prejšnje, lepša, nenavadna, skrivnostna. Brž je postalo jasno, da bodo težave. Zlobni One_Half, za katerega smo bili prepričani, da smo se ga znebili, se je izdal s kriptiranjem datoteke v katero se shranjujejo rezultati Pinball Fantasies.
Lotil se je rekorda napačnega človeka!

pict3093.JPGOborožen s prenosnikom, laplink adapterjem, nekaj disketami in izvijačem sem se lotil dezinfekcije. F-prot se je, ko je bildsc02853.JPG končno na disku izkazal za precej nemočnega. Ni namreč odkril virusa v MBR diska, prav tako je, ko je posumil, da je nekaj sumljivega v spominu le predlagal, naj se ga zažene tako, da ne bo iskal po ramu. Ehja.

Ker One_Half kriptira disk cilinder za cilindrom, bi bila njegova takojšnja odstranitev smrt za podatke na disku. Zato je bilo treba vsebino IBM WDC-160 diska najprej spraviti na varno. Tu pa so se pojavile težave.

PS/1 nima USB priključkov, niti nima CD pogona. Ostanejo le še diskete ali pa paralelna vrata. Skozi slednja naj bi ušlidsc02865.JPG podatki. A kam. Laplink deluje samo v DOSu, na prenosniku pa DOSa ni. Prav tako ni nobene particije, kamor bi se spravilo datoteke. Ideje so kar frčale, od zagona DOSa z USB ključa, do preformatiranja Linux Swap particije na Fat datotečni sistem… Kakšnega posebnega uspeha pa ni bilo.
Laptop je tako odpadel in na njegovo mesto je prišel pomagat starejši PC, na katerem je že bil naložen pravi OS. Po treh zamenjanih disketnikih je imel tudi ll3.exe in prenos se je lahko začel. e lažje se je končal, ko je pri branju PS/1 naletela na prvo napako na disku. Za to in vse kasneje odkrite prej nismo vedeli. Vseeno so se podatki, čeprav z veliko muko, preselili na novejši PC.

dsc02855.JPGSledilo je iskanje slike zagonske diskete z IBM PC-DOS 5.0 in pisanje le te na disketo. Po zagonu pa formatiranje diska, prenos sistemskih datotek in Laplinka. Potem pa prenos medtem z F-protom očiščenih datotek nazaj na PS/1.

IBMov recovery sistem je vreden zlata. Po tem ko sem ugotovil, kako se aktivira, je v parih minutah obnovil sistem in stvarca je z obilico logotipov vstala od mrtvih. Po optimizaciji porabedsc02862.JPG pomnilnika je kmalu tekel na njej tudi priljubljeni fliper.

Po dezinfekciji .exe datoteke postanejo neuporabne. Treba je bilo na novo naložiti vse okužene igre. Dobi se jih seveda na abandonii. Diskete so super.

dsc02860.JPGNa koncu sem seveda ugotovil, da vendarle obstaja nekaj programov (na voljo sicer le zoprno omejena različica, ampak gotovo se bi našel tudi kak odprtokodni), s katerim je možno prenašati datoteke preko serijskih ali paralelnih vrat z računalnika z DOSom na takega z novejšim sistemom in obratno. Ahja…

Naslednjič bo veliko lažje. ;)



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).