Arhiv novic:

Sobota, 16 Jun 2007

Indigo in IRIX

IndigoKaj storiti, ko se znajdete pred Indigom, ki se prižge in vas v vsej svoji grafični lepoti obvešča, da ne more nastaviti ure, ter se niti ne poskusi obuti?
Kaj storiti, ko se le obuje, pa lahko le bolščite v prijavni zaslon IRIXa, ker seveda ne veste nobenega gesla?
Kaj storiti, ko hočete modro škatlo spraviti v mrežo?
In potem?

Odgovori na vsa ta pereča vprašanja sledijo…

Baterija
Torej, prvi problem je precej enostavno rešljiv. Zamenjate baterijo. Najdete jo pod procesorjem, vsaj pri R4K modelu, staro, seveda. Kje boste našli novo? Ne vem. Ker čakanje na jutro in odprtje trgovin nista bili opciji, sem namesto baterije na matično ploščo prispajkal dve žici, ter na drug konec njiju 3.6V baterijo z neke stare matične.

Nova baterija
Pa je zbootal.
Po tem je zadeva veselo prebudila, primlela do prijavnega zaslona in tam obstala, zvedavo vprašujoč po uporabniškem imenu in geslu.

detajli...
root/root? No, ne. Za bruteforcanje zadeve je bil uporabljen John the Ripper, ki je kmalu razkril dve gesli, preden pa bi utegnil izpljuniti roota, ga je (spet) prehitela neučakanost. Ko po enem dnevu ni bilo passworda, je šel disk v bližnji sodoben računalnik, v katerega je bil pred tem montiran manj sodoben SCSI kontroler. Sistem ga je prepoznal. EFS, Extent File System, ki ga je IRIX uporabljal preden so se odločili, da je bolj primeren XFS, je v Linuxu podprt. A le za branje. Načrt, ki je vključeval spreminjanje /etc/passwd datoteke je splaval po vodi.
Tako je ostalo googlanje in le to je obrodilo led – Linux disk editor, ki je fina stvar za marsikaj. Po nekaj neuspelih poskusih je zadevo končno uspelo prepričati, da je poiskala enkriptiran password, ter blok po tem, ko sem password prepisal s hashem poznanega passworda zapisala nazaj. Disk nazaj v Indiga. Pisk. Boot. Tipk. Tipk. In bili smo notri.

We're in!Potem je sledilo spoznavanje IRIXa, nastavljanje mreže, velikosti ikon, desktopa, kreiranje uporabniških imen, pinganje kanina in tako dalje.
Mreža deluje, kaj več kot to pa čaka boljše čase. Brskalnika seveda ni naloženega, na spletu pa za IRIX 6.2 kaj dosti ni bilo najti.

Ali nam bo uspelo naložiti IRIX 6.5.2? Ali bo v njem deloval Netscape ali morda celo Firefox? Vse to in še več v morebitnem nadaljevanju!



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).