Arhiv novic:

Nedelja, 25 Mar 2007

Robot, presenečenje in čokolada

Vsake toliko časa se je treba nagraditi s kako otročjo zadevo, kot je omiljena čokolada v obliki jajca (genialna pogruntavščina, vsekakor treba priznati, na tržišču tekmuje z ostalimi sladkarijami že 35 let – če verjamemo letnici na wikipediji). Tokrat sem dobila kot igračo nekega (potencialno zlobnega?) robota. Na priloženi sliki strelja.

Beseda robot je našla pot na ta svet preko peresa Karla Čapka, češkega pisatelja (v igri R.U.R.). Danes se jo uporablja vse prepogosto in sama definicija se je zgubila nekje v poplavi popularnih filmskih likov, računalniških izrazov in igrač. SSKJ pravi, da je robot:

robót -a m (ọ̑) 1. elektronsko vodena naprava, ki enakomerno opravlja vnaprej programirana, pogosto človekovemu zdravju škodljiva dela: konstruirati robota; uporaba robotov v avtomobilski industriji; robot v podobi človeka; dela, ravna kot robot / industrijski robot 2. slabš. kdor ravna, dela po navodilih drugega brez sodelovanja volje, zavesti: biti misleč človek, ne robot; uniformirani roboti fašizma; človek robot

Začetki robotike naj bi nekako segali v konec devetnajstega stoletja z Nikolo Teslo na čelu ter njegovimi “avtomatičnimi čolniči“. (Četudi se danes recimo avtomobilčkov na daljinsko upravljanje ne šteje med robote – no pa saj primerjava ni čisto na mestu).

Edini “pravi” robot, s katerim sem imela priložnost delat je AIBO, ki pa ga Sony žal ne proizvaja več. Najbolj kul resnični robot je v mojih očeh trenutno Stanley, pri fiktivnih pa ne gre mimo R2D2 in njegovega tečnega piskanja, meni najljubšega filmskega robota (pardon, cybernetic organisma) Terminatorja ter legendarnih knjig Isaaca Asimova. Se še spomnite vseh treh zakonov robotike?

slikaslikaslika

slikaslikaslika

Z leve proti desni, zgornja vrsta: robot iz čokoladnega jajca, Stanley (slika z uradne spletne strani), Terminator (slika z wikipedije).
Z leve proti desni, spodnja vrsta: R2D2 (slika z wikipedije), AIBO ter naslovnica knjige Asimova I, robot.

Moj glas gre Terminatorju :) Scena z Bad to the bone:

za ozadje je pač nepozabna, če jo vidiš pri desetih.

In katerega bi izbrali vi? :)



Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).