Arhiv novic:

Nedelja, 8 Apr 2007

25 let legende: ZX Spectrum

Letos aprila mineva 25 let, odkar je na prodajne police prispel ZX Spectrum, eden izmed najbolj popularnih hišnih računalnikov osemdesetih let prejšnjega stoletja. Njegov najhujši konkurent v tistem času je bil Commodore 64, o katerem bomo pisali letos avgusta (na tržišče je bil poslan štiri mesece po ZX Spectrumu, torej bo tudi praznoval svojo 25 letnico). Na sliki spodaj levo: Sir Clive Sinclair, ustanovitelj podjetja Sinclair research na sejmu PCW Show 1985 z revijo Moj Mikro (Moj Mikro, oktober 1985, str. 5).

slikaslika

Na sliki zgoraj desno: Okroglo obletnico izzida Spectruma smo v Kiberpipi počastili tudi z naslovnico našega mesečnega letaka, ki jo meseca aprila krasi tipkovnica ZX Spectruma.

ZX Spectrum je bil grajen na osnovi procesorja Z80 (3,5 Mhz – kar je skoraj tisočkrat manj kot frekvenca pri kateri delujejo nekateri izmed modernejših procesorjev) pomnilniške kapacitete računalnika pa so obsegale 16 ali 48 kB (tudi 128 kB) RAMa. Računalnik je prvotno nosil preprosto oznako ZX82, (82 kot letnica izdelave – predhodnik ZX81, ki si ga prav tako lahko ogledate v muzeju, je izšel le leto dni prej in zatorej nosi številko 81). Kasneje so imenu dodali še “Spectrum” – to naj bi kupce opozorilo na dejstvo, da ZX82 premore barvni način, ki ga njegova predhodnika Z80 in Z81 nista imela. Legendarna gumijasta tipkovnica, popularno imenovana tudi radirka, je imela na tipkah natisnjene tudi ključne besede programskega jezika Sinclair BASIC.

Ob tej priložnosti smo za vas pobrskali po starih računalniških revijah in v soglasju z uredništvom revije Moj Mikro objavljamo tri zabavno / zanimive članke na temo ZX Spectruma (kvaliteta skenov ni najboljša, a revije so dostopne v muzejski knjižni zbirki):

slikaPretekli mesec smo v našo zbirko prejeli INES, gre za Spectruma spravljenega v ohišje oziroma tipkovnico, in še enega Spectruma skupaj z množico kaset in z Microdrive modulom. Obema donatorjema se najlepše zahvaljujemo! V kratkem si boste lahko v zbirki ogledali vse omenjene na novo pridobljene eksponate.

Na sliki levo: “novi” muzejski Spectrum, kasete, kasetar in microdrive.



en komentar na “25 let legende: ZX Spectrum”

  1. Računalniški muzej » Novi ZX Spectrum ter igre v muzejski zbirki Pravi:

    […] muzej dobil v dar računalnik ZX Spectrum (legendarni računalnik, ki je lani praznoval 25 let) skupaj z dvema zajetnima škatlama iger in programske opreme zanj. Med drugim tudi Kontrabant […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).