Arhiv novic:

Petek, 16 Nov 2007

PDP 11/44

Že na samem začetku letošnje sezone je bil obljubljen PDP 11/44, eden od dveh, ki sta svojčas skrbela za elektrifikacijo Primorske. Podarilo nam ga je podjetje Elektro Primorska. Veliko ohišje v katerem je računalnik, že lep čas stoji v muzeju, včeraj pa smo ga prvič vklopili. Za to gre zahvala predvsem g. Jožetu Stepanu, ki nam radodarno pomaga s svojimi izkušnjami; prinesel nam je tudi zajetno dokumentacijo za PDP 11/44 in njegovo periferno opremo (ki je zaenkrat žal še nimamo), včeraj pa nas je razveselil še z Digitalovim VT320 terminalom. (VT320 Pocket service guide; pdf datoteka)

Najprej je bilo na vrsti priklapljanje terminala na računalnik, za kar je bilo potrebno predelati RS232 kabel. Ko smo ugotovili kateri pini kam vodijo in kaj se po njih pošilja, je g. Stepan prispajkal konektor in s tem omogočil povezavo PDP 11/44 in VT320. Po nekaj poskusih in spremembah komunikacijskih nastavitev, se je na zaslonu pojavilo:

VT320

V smeri računalnik-terminal komunikacija teče, žal pa nam zaenkrat ni uspelo spraviti znaka v nasprotno smer. Obiskovalci muzeja bodo zato lahko zaenkrat le opazovali design računalnika ter si ogledali dokumentacijo. Že sam računalnik je zanimiv na pogled, ko pa se ga prižge (rdeč plastičen ključ – železne so zaradi statične elektrike dokaj hitro opustili), glasno zahrumijo ventilatorji (ali pa tudi ne tako zelo glasno, če ga primerjamo z našim spletnim strežnikom). V kolikor bomo računalnik uspeli popolnoma usposobiti, bo obiskovalcem prižgan in na uporabo izbran dan v tednu.

e nekaj slik:
PDPPDPPDPPDPPDPPDP
…več v galeriji.



2 komentarjev na “PDP 11/44”

  1. Urška Pravi:

    Ful kul!!!
    Komaj cakam, da zadevo vidim v zivo.
    :)

  2. Računalniški muzej » PDP 11/44 nič več del stalne razstave Pravi:

    […] Torek, 29 Sep 2009 PDP 11/44 nič več del stalne razstave […]

Komentirajte

Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).