Arhiv novic:

Magnetni trak

Magnetni trak je za uporabo snemanja zvoka izumil Nemec Fritz Pfleumer leta 1926. Od tega leta dalje so se razvili razli─Źni formati ter na─Źini uporabe magnetnega traku. Za zapis ra─Źunalni┼íkih podatkov se je magnetni trak uporabil prvi─Ź leta 1951 an ra─Źunalniku UNIVAC I.

Magnetni trakovi so bili izdelani iz plasti─Źne ali kovinske podlage na katero je naparjena elektromagnetna plast, ki jo je mo┼żno polarizirati in s tem shraniti podatke v binarnem zapisu. Znaki iz katerih je bila sestavljena informacija, se zaporedoma nana┼íajo na magnetni trak in so se lahko zapisali v razli─Źnih gostotah. Ve─Źinoma so se uporabljale gostote 200, 556, 800 in 1600 znakov na palec (79,220,315,630 znakov na centimeter) traku.

Blok podatkov je skupina podatkov, ki se je na trak prenesel z enim samim ukazom. Informacijski znaki v bloku so bili zapisani eden za drugim v neprekinjeni obliki. Med bloki podatkov so bili 19mm dolgi nepopisani deli (zmanj┼íajo mo┼żnost napake). Znaki, ki so se zapisovali na trak so sestavljeni iz 6 ali 8 bitov, katerim je dodan ┼íe bit za varnostno kontrolo pravilnosti zapisa (CRC). Glede na ┼ítevilo bitov, ki sestavljajo en znak lo─Źimo sedem in devet sledne zapise na trakovih.

tracnaenotaPri prenosu podatkov na trak se le ta s koluta odvija in na drugi strani navija na pomo┼żnem kolutu. Te─Źe mimo pisalnih in bralnih glav, ki skrbijo za ─Źitanje in shranjevanje informacij. Zavorni mehanizem trak po potrebi ustavlja.
Trak se z glavnega koluta odvija v vakuumsko komoro, kjer fotoelektri─Źni indikatorji skrbijo za pravilno dol┼żino spusta traku. V odvisnosti od zahtevane smeri gibanja traku, se v krmilnih kolutih, ki so po obodu naluknjani ustvarja zra─Źni pritisk ali podtlak. Mehanizmi, ki vodijo trak mimo ─Źitalnih in pisalnih glav so delovali mehansko ali pnevmatsko. Na sliki levo je lepo razvidno, kako je deloval slednji. (Vir slike: Elektronski ra─Źunalniki, ve─Ź avtorjev, Elektrotehni┼íka zveza slovenije, Ljubljana 1971)

V muzeju si lahko ogledate:


Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).