Arhiv novic:

Fotoreporta┼ża z VCFE 8.0 festivala

Ekipa se je iz Ljubljane, skupaj z vso prtljago odpravila v petek, 27. 4. 2007 s Kersnikove ulice. S seboj smo peljali Iskra Delta Triglava, Iskra Delta Partnerja ter Galaksijo Toma┼ża ┼ olca.

Peljali smo se skozi Karavan┼íki tunel ─Źez Avstrijo mimo Salzburga …

… pre─Źkali mejo (Avstrijsko – Nem┼íko) in se na poti od meje do Muenchna ustavili ┼íe pri Kimskem jezeru (Chimsee) …

… ter po dobrih petih urah prispeli do Muenchna ter se ustavili na pravem naslovu (Baumkirchner Strasse 57). Ker se je postavitev eksponatov in ostalega uradno za─Źela ┼íele okoli 22ih …

… ni bilo na prizori┼í─Źu ┼íe nikogar, tudi organizatorja ne, zato smo se odpravili v center mesta.

Ko smo proti ve─Źeru prispeli na prizori┼í─Źe, se je hala (oziroma telovadnica) ravno za─Źela prazniti ter pripravljati za jutri┼ínjo otvoritev. Pridru┼żili smo se pripravljanju dogodka, vendar smo postavitev eksponatov odlo┼żili na naslednji dan in smo jih zgolj prenesli na prizori┼í─Źe. Naslednji dan (28. 4.) smo ob 9ih ┼że postavili eksponate …

… vendar so nam v roku naslednje ure povedali, da se moramo prestavit in smo ponovno postavljali eksponate, tokrat smo dobili lokacijo na odru :)

Ker je organizacija dogodka ┼że v za─Źetku ┼íkripala (nobenega natisnjenega programa v angle┼í─Źini, nobene oznake, kje se prizori┼í─Źe nahaja, zadnji trenutek posodobljen program dogodka …) smo nekaj ─Źasa posedali naokoli, spoznavali preostale razstavljalce (ki so prihajali ┼íe v soboto popoldne), potem pa se je del ekipe odlo─Źil za kavo v bli┼żini.

Ob pol 14ih smo se odpravili na voden ogled (organiziran je bil tudi prevoz) cray-cyber.org, kjer je del muzejske ekipe ┼że bil marca 2006. Ogled je v angle┼í─Źini vodil Dr. john G. Zabolitzky, ki je pred kratkim obiskal Kiberpipo kot gostujo─Źi predavatelj.

Po ogledu naj bi imeli predstavitev muzeja, vendar ni bilo nobene najave – kasneje sem ugotovila, da je tudi ura, napisana na programu na spletni strani druga─Źna od tiste, ki so jo povedali nam (vendar tudi v tistem ─Źasu ni nih─Źe ni─Ź vedel o predavanju). Posledi─Źno je vse skupaj odpadlo. Ogledali smo si bol┼íji sejem, ki ga vsako leto organizirajo v okviru tega festivala in za muzejsko zbirko kupili Atari Portfolio, enega prvih ┼żepnih ra─Źunalnikov (pocket computers). Portfolio je bil kompatibilen z IBM PC, predstavljen pa je bil konec osemdesetih let. Njegova popularnost se je predvsem pove─Źala zaradi “pojave” v uspe┼ínem akcijskem filmu Terminator 2, kljub dokaj odbijajo─Źi ceni (junija 1990 je stal 399.95 $, sode─Ź po tem ─Źlanku).

Proti ve─Źeru smo ┼íli v mesto ogledat si Kitajski stolp (vmes smo se izgubili le 3x), ne vedo─Ź, da je ravno tistega dne potekala ena izmed nogometnih tekem med popularnimi nem┼íkimi ekipami.

Ugotavljali smo, da je na festivalu tudi nekaj ┼żivalskih predstavnikov, sosednji razstavljalci – Atari navdu┼íenci s Commodore monitorji :)) so imeli s seboj poleg zanimivih Atari ra─Źunalnikov (naj omenim predvsem Atari 400, letnik 1979, ki ga je zasnoval Jay Miner, “o─Źe” Amige) tudi dvoglavega zmaja, na vrtu pa je kraljevala udoma─Źena mi┼í.

Zadnji dan festivala smo se ┼íe enkrat zapodili med staro ra─Źunalni┼íko opremo, ki je bila naprodaj na bol┼íjem sejmu in kupili Apple II, ki jih sicer pri nas ni veliko, v Nem─Źiji pa so jih (po pri─Źevanju enega izmed Apple navdu┼íencev na festivalu) prodali okoli 10.000 (seveda vseh razli─Źnih serij skupaj). Apple II Europlus je imel naprimer modificiran ROM (z dolo─Źeno kombinacijo tipk je bilo mogo─Źe dobiti nem┼íke znake).

V nedeljo (29.4.) smo se okoli poldneva poslovili od festivala ter udele┼żencev in se po presenetljivo praznih (nem┼íkih in avstrijskih) avtocestah odpravili domov.

Splo┼íni vtis: spoznali smo mnogo zanimivih ljudi, ki se ukvarjajo z razli─Źnimi projekti, programiranjem in / ali strojno opremo ali pa “samo” zbirajo eksoti─Źne primerke tak┼ínih in druga─Źnih ra─Źunalnikov. ┼Że omenjeni organizirani ogled Cray-cyber.org je bil ponovno ve─Ź kot le zanimivo do┼żivetje.
Organizacija samega dogodka pa je bila milo re─Źeno slaba. Evropski festival, na katerem je uradni jezik nem┼í─Źina, ker “je tako ali tako 90% obiskovalcev Nemcev in da se zategadelj ne spla─Źa vsega prevajati v angle┼í─Źino” in kjer ni natisnjenih dovolj programskih letakov (kaj ┼íele v angle┼í─Źini), ker so jih pozabili natisniti zaradi pomanjkanja ─Źasa?
Vse slike iz festivala ter popotovanja si lahko ogledate v galeriji.


Creative Commons License
Vsebina te spletne strani je za┼í─Źitena z licenco
Creative Commons (Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija).